niedziela, 15 stycznia 2012

Chow Mein - smażony makaron z kurczakiem



Troszkę mnie tutaj nie było, jak zwykle z różnych przyczyn. Obiecałem paru osobom (stety lub nie) że wezmę się znów za bloga, więc nie pozostaje nic innego jak napisać coś nowego i mam nadzieję, pysznego.
Chow Mein, bo to dzisiaj gościło na moim stole, to jedno z najpopularniejszych dalekowschodnich dań.
Jak przystało na kuchnię azjatycką, jest też prosty i bardzo smaczny.
Do ataku zatem.

Porcja dla trzech osób:

200gram Makaronu chińskiego PSZENNEGO (nie może być ani ryżowy, ani sojowy. u mnie wypadlo na somen)
Dwie piersi z kurczaka (około 400-500gram)
Dwie papryki (mogą być czerwone i zółte)
Por
Marchewka
Mała puszka kiełków fasoli
Grzyby Mun (opcjonalnie, prawda jest taka, że nie ma żadnej zasady przy dodawaniu warzyw/dodatków, co kto lubi, mogą być nawet brokuły)
Świeży imbir
Sos sojowy
Sos ostrygowy (może być ewentualnie rybny)
Groszek cukrowy
Cukier
Olej
Sól
Pieprz
Mąka ziemniaczana/skrobia kukurydziana


Klasycznie zacząć trzeba od mięsa, w tym przypadku kurczaka, ale może być także np. wieprzowina lub wołowina i brokuły. Piersi kroimy w mniejsze paski/kostkę, i możemy ale nie musimy ich marynować, jesli nie mamy czasu na wielogodzinne 'moczenie' mięsa w marynacie z sosu sojowego, czosnku, imbiru etc. opuścmy ten rozdział i wrzućmy je od razu do woka (może być mocno nagrzana patelnia) z rozgrzanym olejem.
Mięso musi nabrać lekko brązowego koloru, w międzyczasie kroimy wszystkie warzywa na tzw. julienne, czyli cienkie paski/zapałki. Wrzucamy je do podsmażonego mięsa i dusimy dosłownie kilka chwil, szybko przygotowując sos do naszego Chow Mein i podgotowując makaron.
Sos, jak to azjatycki, należy do prostych. Do mięsa i warzyw wlewamy kilka solidnych łyżek sosu sojowego oraz ostrygowego, doprawiamy solą i pieprzem i startym imbirem, do tego jedna łyżka mąki rozprowadzona w letniej wodzie.
Do gotującej się wody wrzucamy około 200gram makaronu somen, i gotujemy go dosłownie 1-1,5minuty. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą - powinien być troszkę bardziej niż aldente :)
Mięso z sosem i warzywamy przelewamy do miski, lub na talerz. Ponownie rozgrzewamy woka z olejem, ponieważ Chow Mein znaczy smażony makaron, więc trudno byłoby obyć się bez niego. Makaron smażymy około 2-3minut aż zrobi się lekko chrupiący i minimalnie skarmelizowany(przyjemnie brązowy), teraz dorzucamy do niego nasze mięso z sosem i warzywami. Całość mieszamy i podajemy. Opcjonalnie można posypać zieloną cebulką.

4 komentarze:

  1. eeej no wrzuć coś nowego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Każde danie, które do tej pory przedstawileś jest niemożliwie pyszne. Wrzucaj szamy dalej i please nie rób takich długich przerw między postami

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam ostatnio przepis u na smażony makaron, bo chętnie zrobię w domu ;) Na pewno skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl