piątek, 28 września 2012

Powrót? Marynowana w tandoori masala i grillowana polędwiczka z sosem blue cheese



Na początku chciałem przeprosić wszystkich, którzy dopytywali się o nowe posty - kolejne zakręty doprowadziły do tego, że praktycznie zapomniałem o blogu. Czy powrót uda się na stałe zobaczymy :)
Wypadałoby się pochwalić, bo cieszy mnie to niesamowicie, że ktoś we mnie uwierzył - w związku z czym zacząłem kuchenną praktykę u boku osoby którą podziwiałem w chorzowskiej Mańana Bistro & Wine Bar, gdzie próbuję spełniać się kuliniarnie nabierając wprawy u boku profesjonalistów.
Dzisiaj przedstawiam przepis na danie sprzed kilku tygodni, które jak w sporej ilości przypadków zdało "test znajomych" - marynowaną w tandoori masala polędwiczką wieprzowo zgrillowaną i podaną z sosem blue cheese, smażonymi ziemniakami i sałatką z ziarnami słonecznika.

Na obiad dla dwóch osób potrzebne będą:
- dwie średniej wielkości polędwiczki, o wadze około 250gram każda
- tandoori masala (do kupienia w sklepach online, ja robię zazwyczaj zapasy w indyjskich sklepach w Niemczech - duża paczka tandoori masala TRS kosztuje okolo 1,50Eur)
- aer z niebieską pleśnią (Lazur)
- kubek słodkiej śmietanki 30%
- 500gram ziemniaków
- słodka mielona papryka
- mix sałat/rukola
- słonecznik
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- oliwa
- czosnek

Zaczynamy od polędwiczek,z których wycinamy zbędne resztki tłuszczu i błony, po czym każdą polędwiczkę dzielimy na trzy-cztery części w poprzek włókien i lekko rozbijamy ręką, tworząc coś w rodzaju steków. Dodajemy sól i pieprz do smaku, tandoori masalę, posiekany czosnek i oliwę i mieszamy wszystko w misce z mięsem - całość musi przejść w lodówce przez kilka godzin.
W tym czasie możemy brać się za ziemniaki, których nie obieramy a jedynie myjemy i ewentualnie szorujemy szczoteczką. Po osuszeniu kroimy ziemniaki na ósemki doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy na głębokim tluszczu, bądź pieczemy po wcześniejszym skropieniu ziemniaków oliwą/olejem.
Ok, polędwiczki przeszły już pewnie smakiem czosnku i przypraw, więc możemy zacząć dalszą część obiadu, i tutaj najlepiej jednocześnie wrzucajmy polędwiczki na patelnie grillową bez tłuszczu i rozpuszczajmy lazura w słodkiej śmietance tworząc sos blue cheese z dodatkiem przypraw.
Mięso obracamy na drugą stronę po około 7minutach, i w tym momencie wrzucamy ziemniaki do rozgrzanego oleju smażąc do miekkości i odpowiedniej chrupkości :) Teraz wystarczy zmieszac sałaty z jogurtowym sosem (totalna dowolnosc - moze byc nawet jogurt z odrobiną śmietany, soli i pieprzu) i posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego, i do rychłego przeczytania znów!

1 komentarz:

Durszlak.pl