niedziela, 28 października 2012

Spaghetti aglio olio e peperoncino - chwalmy prostotę


Wracam po równiutkim miesiącu, co może nie jest wyczynem ale już jakimś krokiem do przodu w czasie ostatnich kierowanych raczej do tyłu w tej czy innej kwestii.
Dzisiejszy przepis będzie w miarę prosty, żeby nie napisać że banalny, bo pewnie i coś takiego można zepsuć. Z racji totalnego braku pomysłu na niedzielny obiad, a i pewnych braków w lodówce wpadłem na pomysł, żeby zrobić coś szybkiego, czego dawno nie jadłem. Miała być carbonara, ale brak parmezanu pokrzyżował mi plany, więc wybór padł na jeden z najprostszych i najprawdziwszych włoskich makaronów - spaghetti w opcji aglio olio e peperoncino, czyli z oliwą z oliwek (ważne żeby była dobra, bo 'sos' to jedynie trzy składniki, więc muszą być jak najlepszej jakości), ostrą papryką i czosnkiem.

Potrzebne będą:
-spaghetti (około 150gram na osobę)
-oliwa z oliwek (około 4-5łyżek na osobę
-czosnek (2ząbki na osobę - kupujmy ten polski)
-ostra papryka - w przypadku braku peperoncino czy nawet swieżej chili, może być suszona w płatkach
-sól, pieprz
- ew. pietruszka

...i to wszystko. Istnieją wersje z parmezanem czy grana padano, ale moim zdaniem ser jest zbyt ostry i może przytłumić smak oliwy z czosnkiem.
Przygotowywanie zaczynamy od zagotowania osolonej wody, i wrzucenia makaronu po zagotowaniu. W tym czasie możemy brać się za przygotowanie sosu - do rondla lub na patelnię wlewamy oliwę, którą lekko zagrzewamy, pokrojony w cienkie plastry czosnek i chilli/peperoncino. Makaron będzie gotował się około 10-13minut, i tyle powinno zająć nam delikatne rumienie czosnku na oliwie. Na tym etapie możemy także wszystko posolić i popieprzyć do smaku.
Ugotowany makaron odsączamy, ale warto nie robić tego dokładnie i resztkę wody w której sie gotował dodać razem do oliwy i dorzucić pietruszkę. Całość chwile podsmażamy/podgrzewamy, i możemy podawać ;)
Enjoy.

6 komentarzy:

  1. prosto i pysznie - o to chodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To lubię w makaronie - nie trzeba wiele, by stworzyć pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest moj ulubiony sposob na makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jednak wole carbonare (polecam z zielonym groszkiem), ale aglio olio tez raz na jakis czas musi wejsc ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam. Proste, dobre i z oliwą : )

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl