piątek, 20 maja 2011

Filet z kurczaka w jajku, puree z ziemniaków i selera, z surówką z młodej kapusty


Każdy wynosi z domu jakieś smaki. Dla mnie takim smakiem, napewno jest surówka z młodej kapusty, która była pozycją obowiazkową i znakiem, że zima zdecydowanie poszła w niepamięć. Do surówki trzeba coś dodać, wybór padł zatem na coś prostego - piersi z kurczaka, oraz puree.
Potrzebne będą (na dwie osoby):
Dwa filety z piersi
40dag młodych ziemniaków
pół średniego selera
główka młodej kapusty
zielona cebulka
mąka pszenna
jajko
sól
pieprz
olej/oliwa
cukier
ocet winny

Kapustę szatkujemy drobno, i solimy żeby puściła soki i odstawiamy na około 15minut. W tym czasie rozcinamy filety na pół, lub jak w moim przypadku rozbijamy, solimy i pieprzymy. Ziemniaki musimy opłukać (nie obieramy ich), i kroimy na kostkę, tak jak seler. Wrzucamy do garnka, zalewmay wodą i gotujemy do miękkości.
FIlety panierujemy tak jak w bułce tartej (w tym przypadku mąka-jajko-mąka) i wrzucamy na rozgrzany olej smażąc z dwóch stron do zrumienienia. Ziemniaki sie gotują, piersi smażą więc możemy zająć sie surówką. Odcedzamy soki które puściła kapusta, dodajwmy oliwę, doprawiamy ją octem winnym, pieprzem oraz cukrem. Do całości dodajemy zieloną cebulkę, mieszamy i próbujemy. Surówka musi mieć wyraźny słodko kwaśny smak. Na koniec zostaje nam zrobienie puree - odcedzamy ziemniaki z selerem, ugniatamy jak klasyczne puree z ziemniaków, dodajemy 50ml słodkiej śmietanki, sól oraz łyżkę masła.
W tym czasie powinny się usmażyć również piersi, więc mamy gotowy obiad. Pozostaje nałożyć, zjeść, i niestety później posprzątać.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl