poniedziałek, 4 lipca 2011

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim i risotto ze szparagami



Pora najwyższa wrzucić coś nowego. Dzisiejszą propozycją będzie łosoś.
Jako że sam w sobie po pewnym czasie staje się nudny, warto trochę poimprowizować z nim.
Pomysł nie jest rewolucyjny, bo zapewne znany i lubiany, i przede wszystkim wychodzi PRO.

Na dwie porcje potrzebne będzie:
Opakowanie ciasta francuskiego
Dwa filety/steki z łososia
Około 200gr szpinaku (można i użyć mrożonego, oby był mrożony w liściach)
50ml śmietanki
Dwa ząbki czosnku
Gałka muszkatołowa
Ryż do risotto (carnaroli jak w przypadku badz arborio)
dwa zielone szparagi
50gr fety
Bulion
Masło
Świeży parmezan
Cytryna, sól, pieprz
Jajko
Oliwa
Szalotka
Białe wino

Szpinak przygotowujemy dokładnie tak jak klasycznie do obiadu (gotujemy do wyparowania wody) dodając do niego śmietankę, czosnek, sól oraz gałkę i dalej gotując do zgęstnienia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę.
Łososia doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kładziemy go na płacie ciasta francuskiego, dodajemy ugotowany szpinak z serem, zawijamy w ciasto i nacinamy na górze, aby para znalazła ujście. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej szalotkę. Dorzucamy ryż i podsmażamy do częściowego zrumienienia ryżu. W tym momencie zalewamy białym winem (według uznania, ja dodałem około 300ml ;) ) i ciągle mieszamy. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy część bulionu, znowu mieszając. w tym czasie możemy dodać już pokrojone szparagi, aby gotowały się razem z ryżem. Risotto jest gotowe kiedy ryż przestanię wchłaniać płyn i ugotuje się al dente. Wtedy dodajemy łyżkę masła i świeżo tarty parmezan.

W czasie kiedy zaczęliśmy robić risotto do mocno nagrzanego piekarnika dodajemy łososia. Ciasto i ryba powinny się upiec w czasie gotowania ryżu, czyli około 20minut.
enjoy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl