sobota, 16 kwietnia 2011

Ćevapčići i pieczone ziemniaki z serem


Wracam znów po przerwie, którą mógłym usprawiedliwiać na miliard sposobów -ale po prostu zaniedbałem bloga.
Pogoda robi się coraz bardziej klarowna, za nami pierwsze próby wiosennego grillowania (hamburgery z poprzedniego wpisu zrobiły furorę). Jako że grillowanie to nie tylko kiełbasy i karczki, warto wprowadzić trochę odmiany i usmażyć bałkańskie Ćevapčići, czyli mocno doprawione 'kiełbaski' z mielonego mięsa. W moim przypadku użyłem piekarnika, ale z grilla będą jeszcze lepsze.
Do przygotowania porcji dla dwóch osób będzie nam potrzebne około 600gram mielonego mięsa (wołowe, wołowo-baranie), słodką paprykę w proszku, 3ząbki czosnku, małą czerwoną cebulę, dwie łyżeczki kuminu, odrobina tymianku, natka pietruszki, ewentualnie odrobina czubrycy, pół łyżeczki płatków chili, dwie łyżki wody. Mięso ugniatamy z przyprawami i dwoma łyżkami wody, aby wszystko sie wymieszało. Tak przygotowaną masę odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie płuczemy ziemniaki i ukladamy w żaroodpornym naczyniu (w wersji grillowej, wystarczy owinąć w folię aluminiową). Do ziemniaków dodajemy oliwę, gruboziarnistą sól, pieprz w ziarnach, rozmaryn, pół łyżki sosu sojowego (ciemnego) i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180-190stopni na około 40minut.
Mięso formujemy w 'ruloniki' i ukladamy na blasze (lub na grillu) i wsadzamy 15minut po ziemniakach.
Po tym czasie wyciągamy ziemniaki, nakrawamy na krzyż i do środka dodajemy kwaśną śmietanę wymieszaną z żółtym serem.
(czas przygotowywania zależy od wielkości cevapcici i ziemniaków)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl