środa, 5 października 2011

Pieczona pierś kaczki z sosem grejpfrutowym z mango



Kaczkę w jabłkach czy pomarańczach (swoją droga pyszne) zna prawie każdy. A co jeśli zamiast słodkich pomarańczy dodamy bardziej wytrawne czerwone grejpfruty, i dosłodzimy wszystko dojrzałym mango? Wyjdzie coś bardzo dobrego, po części tajsko-azjatyckiego.

Potrzebować będziemy:
Dwa filety z kaczki Barbarie (nie kupujcie pekińskiej, bo ma bardzo specyficzny zapach...)
Dwa grejpfruty
Pół dojrzałego mango
Majeranek
Sól
Pieprz
Płatki chili
Kumin
Tymianek
Rozmaryn
Odrobina oliwy
(Kulki ziemniaczane/Kluski śląskie/Kopytka/Ryż)

Być może obiad wydaje się być trudny, ale to złudzenie. W rzeczywistości jest szalenie prosty.
Całość zaczynamy od nacięcia skóry w kratkę i natarcia piersi kaczki solą z rozmarynem, tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oliwy (kaczka ma dość tluszczu w skórze) i obsmażamy piersi zaczynając od strony skóry po 1-2minuty z każdej strony po czym wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, pamietając że kaczka musi być lekko różowa w środku.
Na patelni na której obsmażaliśmy kaczkę dodajemy wyfiletowane cząstki (widzieliście pewnie nieraz w tv jak to robić)  oraz wyciśnięty sok z jednego grejpfruta i pokrojone w kostkę mango - całość gotujemy do czasu upieczenia się kaczki. Sos doprawiamy do smaku chili, kuminem i ziołami.
Kaczkę wyciągamyz piekanika i odstawiamy na 10minut, po czym kroimy w plastry i przekładamy cząstkami z drugiego grejpfruta.
Całość podajemy na przygotowanym sosie z dodatkami.

5 komentarzy:

  1. Tak sobie patrze na te skladniki i mysle, ze pewnie by mi smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Halo, gdzie nowe przepisy ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. "mango - całość gotujemy do czasu upieczenia się kaczki" - a czasowo ile to wyjdzie? ;) i zakładam, że temperatura to hm powiedzmy 125 stopni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 125 to zdecydowanie za malo. około 160-170stopni, czas pieczenie to około 20minut. najlepiej zaopatrzyć się w termometr, chyba ze ma sie wyczucie w palcach zeby kaczki nie przepiec.
      Co do sosu - jesli kupimy dojrzałe mango - rozpadnie sie dosyć szybko, jesli twardawe - bedzie musialo robic sie dluzej. najlepiej zaczac robic sos na rowno z kaczka i sledzić jego stan na bierząco bo ciezko okreslic dokladny czas jego gotowania.przyjmijmy że to okolo 15-20minut :)

      Usuń
  4. Czy kaczka 20 minut w piekarniku to nie będzie już jakieś ostre well done, porównując do stekowej terminologii? Trzymam 10 minut i potem daję odpocząć piersi, wychodzi ładnie różowa, nie przepieczona jak w 99% polskich domów...

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl