piątek, 7 stycznia 2011

Chili Con Carne? Sí, Señor

Meksyk to kraj, który fascynuje mnie od dawna, więc raz na jakis czas pozwalam sobie na kulinarną wycieczkę właśnie tam przygotując czy to enchilady czy właśnie, jak w tym przypadku chili con carne (chociaż to bardziej już bardziej kuchnia tex-mex). Aby przygotować dobre chili, podstawą jest DOBRE i chude mięso mielone (jeszcze lepsze jest siekane) wołowe i boczek/bekon, który daje charakterystyczny dymny posmak (aby podbić ten smak można dodać chipotle).
Ale od początku.. Na początek kroimi boczek w drobną kostkę i podsmażamy go, po paru minutach możemy dodać przyprawy (ograniczam się jedynie do chili/chipotle oraz kuminu), do tego posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz słodką paprykę pokrojoną w większą kostkę. Po zeszkleniu się cebuli wrzucamy do całości mięso, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość podsmażamy do zrumienienia mięsa. W tym momencie można dodać już świeże (jeśli pora roku nam na to pozwala) pomidory, badź te puszkowane (równie dobre, jeśli nawet nie lepsze czasem). Mięcho z pomidorami dusimy przez jakies 30minut. Po tym czasie podejmujemy pierwszą próbę smaku - jeśli jest zbyt kwaśne przez pomidory, możemy dodać szczyptę cukru, jeśli zbyt łagodne dodajemy chili (dobre jest to w płatkach). Po zredukowaniu soku z pomidorów możemy dodać puszkowaną fasolę red kidney, i opcjonalnie kukurydzę, która całość troszkę osłodzi.
 I teoretycznie mamy gotowe Chili Con Carne. Teoretycznie, ponieważ dochodzi opcja dodatków - ja zazwyczaj podaję biały ryż, ale możemy śmiało podać nawet nachos czy podpieczoną tortillę.Jeśli gotujemy ryż, najlepszy jest ten sprzedawany 'luzem' jaśminowy bądź basmati. Płuczemy go pod bieżącą wodą, dopóki woda nie będzie przeźroczysta i wrzucami do garnka. Zalewamy wodą (jeden kubek ryżu/dwa kubki wody) i gotujemy.
PS.
Jeśli chcemy dodać jeszcze więcej meksykańskiego smaku do potrawy po nałożeniu na talerz, dajemy kleks kwaśnej śmietany zmieszanej z sokiem z limetki.

¡Buen provecho!

3 komentarze:

  1. se ve delicioso.
    como siempre..

    d.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja zona dodaje do chilli con carne plaska lyzeczke gorzkiego kakao. Dostaje wtedy pieknego ciemnego koloru oraz lekkiej goryczki.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl