niedziela, 9 stycznia 2011

Kurczak curry z cebulą i kokosem, oraz szafranowym ryżem basmati

Wstawanie o 13 00, to rzecz w której jestem mistrzem. Jedyny problem w całej sytuacji polega na tym, że w sobotę o tej godzinie większość sklepów niestety jest zamkniętych. Przeglądając lodówkę, znalazłem piersi z kurczaka, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe oraz cebulę. Dodając do tego trochę przypraw jesteśmy w stanie przygotować kulinarną wycieczkę do Indii (bądź UK hehe).
Aby ugotować curry, musimy zacząć od mięsa - pokroiłem piersi na paski, po czym zamarynowałem w kuminie, proszku czosnkowym, suchej mieszance curry, odrobinie oleju oraz płatkach chilli. Leżały sobie w tej mieszaninie jakieś 20minut, a ja w tym czasie rozgrzałem patelnię i zacząłem podgrzewać czerwona pastę curry (jakies 3łyżki) oraz suchą mieszankę curry. Należy pamiętać aby przypraw nie przypalić. Po podprażeniu, można wrzucać już piersi i podsmażyć.
Mając podzielną uwagę trzeba wziąć ryż (ja wziąłem basmati) i przepłukać, po czym wrzucić do garnka i zalać wodą w stosunku 1:2, aby ryż był żółto-złoty dodajemy do niego kurkumę, bądź jak w tym przypadku szafran (oszczędnie, przecież to najdroższa przyprawa świata).
Nie zapominamy o kurczaku, który ciągle się smaży, i dodajemy do niego pokrojoną w półksiężyce cebulę i dusimy. Po paru minutach dolewamy mleko kokosowe, i próbujemy. Można dosolić, dodać więcej proszku curry, lub dodac wiórków kokosowych, jak w moim przypadku.
Pozostaje nam czekać teraz jedynie, aż smaki przejdą sobą, a ryż się ugotuje... i obiad gotowy.

2 komentarze:

  1. szafran prawie jak selvedge denim. Jedynie czosnek w proszku aka czosnek granulowany mi tu nie pasuje, bo smakuje plastikowo i nieczosnkowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie nie nie, czosnek kupiony u turka naprawde ma calkowicie inny smak niz taki klasyczny granulowany. ciezki to opisac, ale wygladajak koks ;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl