środa, 23 lutego 2011

Kremowa zupa z porów

Zima to pora roku, podczas której staramy się jeść rzeczy, które nas rozgrzewają i dają potrzebną energię.
Dzisiaj robiąc poranne zakupy zauważyłem pory, więc kupiłem 4sztuki, myśląc co z nich wykombinować na obiad. Wybór padł na zupę krem, która w mroźne dni idealnie rozgrzewa i syci. Oprócz porów, do przygotowania zupy potrzebny będzie wywar(najlepiej z jarzyw, ale może być też mięsny), jakieś 5 ziemniaków, dwie bułki (do grzanek), zielona cebulka, kwaśna śmietana, sól i pieprz.
Na pierwszy rzut kroimy pora w talarki, wrzucamy do durszlaka i dokładnie myjemy, aby pozbyć się piasku znajdującego się w nim. Po osuszeniu wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy około 15munut do zmięknięcia. Na tym etapie możemy pory posolić i popieprzyć.
Po podduszeniu, całość zalewamy bulionem oraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym gotujemy zupę do zmięknięcia ziemniaków. W tym czasie możemy się zająć grzankami - bułkę kroimy w kostkę, i smażymy na maśle, pilnując aby grzanki zrumieniły się z każdej strony - ot i cały sekret.
Jeśli jesteśmy pewni ze wszystko co miało zmięknąć już to zrobiło, możemy wziąć do ręki ukochany blender i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprowadzamy do ponownego zagotowania, i wyłączamy gaz dodając śmietanę. Po nalaniu na talerz bądź do miski dodajemy grzanki, oraz obsypujemy posiekaną zieloną cebulką.

2 komentarze:

Durszlak.pl